blog

Maart 2021
Stel, je gaat trouwen en je trouwambtenaar vraagt of je een persoonlijke trouwgelofte wilt schrijven? Wat is dat voor een spannende vraag? Je eerste gedachte is vast dat JA zeggen al spannend genoeg is. En dan zoiets als een persoonlijke trouwgelofte  schrijven én uitspreken op dat ene spannende moment? Toch zeg ik: doen! Een trouwgelofte tijdens je ceremonie is spannend, dat is zeker. Maar het is ook heel mooi. Als trouwambtenaar en ceremoniespreker zie ik dat een trouwgelofte die je zelf schrijft en uitspreekt voor een heel bijzonder moment zorgt. Bovendien: met mijn ervaring kan ik alle hulp geven die je nodig hebt bij het schrijven van je trouwgelofte. Dus waar wacht je op! Ik help je graag met mijn tips zodat jij tijdens jouw ceremonie de mooiste trouwgelofte kan uitspreken tegen jouw lief. 

December 2020

Voor de trouwlustigen was dit jaar een jaar om snel weer te vergeten. Grijze haren zou je er van krijgen; van lockdowns, groepen van 100 toegestane gasten, tot groepen van 30 toegestane gasten, de afstand van 1.5m en de angst dat er iemand besmet zou kunnen raken tijdens die dag. En wat is er veel verzet naar 2021. Ik hoop dat er met deze dagen ondanks alle onzekerheden tóch aanzoeken gedaan worden. Gewoon omdat het goed voelt. Want uiteindelijk gaat het daarom, om het gevoel dat je hebt. En wanneer je dan gaat trouwen, dat zie je daarna wel weer. 

Dus mannen: vraag je lief gewoon als het goed voelt, zeker weten dat jullie feestdagen dan onvergetelijk worden. En dan mag zij volgend jaar "los" om jullie droombruiloft waar te maken. Dat is toch gewoon win-win? Fijne dagen, zorg goed voor elkaar en lang leve de liefde. 

Oktober 2020
Het zou in juni gebeuren, hun trouwerij. Maar ja, toen kwam corona en daarmee veranderde alles. Het bracht onzekerheid over wanneer en vooral ook hoe. Want wat voor beslissing neem je als je familie en gasten uit het buitenland hebt die je er bij wilt hebben? Uiteindelijk verzetten ze de bruiloft naar begin oktober. En ja, ook al was tot op het laatste moment niets zeker, het leek te gaan lukken. In afgeslankte vorm weliswaar. 30 gasten en altijd afstand behouden. Maar wat was het mooi! De locatie was sprookjesachtig, het romantische kasteel het Arendsslot vormde het decor voor de ceremonie van dit Vlaams-Turkse koppel. Aan alles was gedacht, de kleinste details hadden alle aandacht gekregen. De binnenkomst in de trouwzaal was simpelweg spectaculair, romantisch en emotioneel. De prachtige live fluitmuziek was hier zeker debet aan. De ceremonie mocht ik in het Engels en Vlaams doen. Wat vonden ze het spannend, deze twee intens lieve mensen. Alles kwam samen op het moment dat ze hun geloftes aan elkaar gingen uitspreken: de liefde, de emotie en ook het hele traject tot dit bijzondere moment aan toe. Ja, natuurlijk zeiden ze ja en wel met heel hun hart. En wat hebben ze de liefde die dag gevierd. Ze hebben er uitgehaald wat er in zat en zo moet het ook. Omringd door lieve mensen hebben ze hun liefde gevierd. En de familie was er bij via een livestreamverbinding. Het gaat om mogelijkheden, niet om onmogelijkheden. En zo werd de dag absoluut onvergetelijk. 

 

Maart 2020
Lieve bruidsparen, het zal je maar overkomen. Je hebt al zoveel tijde en energie gestoken in het plannen van jullie trouwdag en dan komt er een virus voorbij dat letterlijk de hele wereld op zijn kop zet. En wat nu? Uitstellen geeft adem, maar hoe lang gaat dit nog duren? Ook ik heb geen glazen bol die dat kan voorspellen, was het maar zo'n feest.
Overleg met je leveranciers wat hun mogelijkheden zijn en probeer flexibel te zijn, niet alleen voor wat betreft de datum, maar ook de dag van de week. Wil je per se dit jaar trouwen? Na 1 oktober zal er bij veel leveranciers ruimte zijn omdat het trouwseizoen dan is afgelopen. Een herfst- of winterwedding is ook prachtig. Toch maar naar volgend jaar verschuiven? Denk aan de lente, in maart en april ontluikt de natuur, is alles fris groen én het is meestal goed weer. Wacht niet lang met verschuiven, want door alles wat er nu gebeurt zijn veel paren op zoek naar een andere datum. Ik zal in ieder geval met jullie meedenken en meeschuiven als ik beschikbaar ben voor een alternatieve datum. En...blijf gezond en zorg goed voor elkaar! 

 

Januari 2020
Twee weken geleden stond ik met een artikel in de krant. Het ging over populaire trouwdata. De verslaggever vroeg me of ik op de allerpopulairste datum van het jaar ook een huwelijk zou sluiten. Nou nee dus, niet op 20-02-20, maar wel op 20-06-20. Want dat is voor mij de meestgevraagde datum van het jaar. Nu sluit ik maar 1 huwelijk op een dag, want ik wil me volledig kunnen richten op een ceremonie. Toch jammer, 20-02-20, het is zo'n leuke datum. 
Met dank aan het bruidspaar dat besloot ergens in de polder in Zeeuws-Vlaanderen te trouwen: zij wilden mij als hun trouwambtenaar en ik mag binnenkort bij hen op gesprek. Ik heb er zin in! 20-02-20: ja, ik wil!

Oktober 2019
Kasteel De Haar, daar ging het gebeuren: het jawoord van de Nederlandse bruidegom en zijn prachtige Portugese bruid. Het werk had hen bij elkaar gebracht en daaruit was iets heel moois ontstaan. Zo mooi, dat ze daar op deze prachtige locatie ja tegen wilden zeggen. In het schilderachtige kerkje mocht ik een ceremonie verzorgen in drie talen: Portugees, Engels en Nederlands. Zo zouden alle gasten zich betrokken voelen bij dit jawoord. 
Voorafgaand aan de ceremonie was het, zoals altijd, een drukke voorbereiding met decoratie van de kerk, het op zijn plek zetten van camera's door de film- en fotocrew en het inzingen en stemmen van het koppel dat de live muziek zou verzorgen. 
Wat een verrassing om te horen dat ook zij uit Zeeland kwamen. Net zoals bij het bruidspaar heeft ons werk ons samengebracht. en ook daaruit is iets moois ontstaan. We zien elkaar volgend jaar in ieder geval weer bij een huwelijk in Gelderland. Ik kijk er naar uit www.lacemusic.nl !

September 2018
Op een kleine camping in Zeeuws-Vlaanderen hebben ze hun eigen festivalbruiloft georganiseerd. Veel gasten komen met tent of caravan op vrijdag en blijven tot en met zondag. Ze trouwen op zaterdag, op een groot grasveld op de camping. De houten stoeltjes, kleurige linten en het rieten bankje met daarvoor een kleed meegebracht van hun verre reizen staan klaar. De gasten arriveren, dan de bruidegom en als laatste de bruid met hun drie kindertjes. De twee jongsten dragen kleine metalen emmertjes met daarin rozenblaadjes om te strooien. Aan de kleurige lintjes die vastzitten aan de emmertjes, zijn de twee ringen bevestigd.
Ik vraag de oudste, een meisje, of ze me later wil helpen met de ringen. En ook of ze weet waar de ringen nu eigenlijk zijn. En dán schrikken we met zijn allen...de ringen die aan de kleurige lintjes van de emmertjes zouden moeten zitten, zijn weg.
Waarschijnlijk er vanaf gevallen op weg naar de plek van de ceremonie. En vind die maar eens terug op een grasveld waar het gras toch zeker 15 centimeter hoog staat! Het bruidspaar blijft er bewonderingswaardig rustig onder en veel gasten gaan driftig zoeken. Met resultaat, binnen 5 minuten worden beide ringen terug gevonden en gaan we verder met de ceremonie die wel heel bijzonder begonnen is.

Juli 2018 Bruidegommen van Nederland en daarbuiten: aanzoek gedaan? Maak het af en regel zélf de bruiloft. Niks inspraak van je bruid, jij zorgt er gewoon voor dat jouw bruid de dag van haar leven krijgt. Dit was de gedachte van een hele bijzondere bruidegom. Hij bedacht, samen met weddingplanner Frederiek Klop , een onvergetelijke dag voor de vrouw van zijn leven. Het enige wat zij mocht doen was haar bruidsjurk uitzoeken. De rest had hij allemaal bedacht: datum, lokatie, uitnodigingen en natuurlijk een trouwambtenaar. Wat een onvergetelijk feest, ook ik vond het heel bijzonder om hen in het Nederlands en Portugees JA en SIM te mogen laten zeggen.

April 2018 
Ook in trouwland verandert er veel. Er wordt minder getrouwd, dat lezen we elk jaar weer in de krant. Jammer! Want trouwen is zo leuk. Het hoeft niet de hoofdprijs te kosten, dat bepaal je zelf. En je regelt met trouwen wél in één klap van alles voor elkaar. Nu is wat je regelt met je jawoord vanaf dit jaar wezenlijk veranderd. Trouwde je voor 1 januari automatisch in algehele gemeenschap van goederen, vanaf 1 januari 2018 is dat anders geregeld.

Vanaf dan ontstaat er door het jawoord bij partnerschap of huwelijk een beperkte gemeenschap van goederen. En dat betekent dat er een aantal zaken niet onder die gemeenschap vallen:

- Het privévermogen van de partners of echtelieden voor het huwelijk (of partnerschap)
- Het vermogen dat de partners of echtelieden verkrijgen uit erfenissen of schenkingen
- De vruchten verkregen uit deze bezittingen.

Er ontstaan dus 3 vermogens door het jawoord: het gemeenschappelijk vermogen, het privé vermogen van partner A en het privé vermogen van partner B. En dus is het belangrijk dat je bijhoudt wat gemeenschappelijk is en wat privé. Kom je er niet uit? Ga dan naar een notaris om alles samen in goede harmonie vooraf goed te regelen.

Augustus 2017
In deze tijd, waarin iedereen bijna 24/7 zijn mobieltje bij zich heeft, wordt de mobiel ook veel ingezet tijdens trouwceremonies. Bij het binnenkomen van de bruid gaan de telefoons omhoog in de videostand, het jawoord en de kus worden vastgelegd op de telefoons van vooral vrienden, vriendinnen, maar ook tante Toos en ome Joep staan op om een fotootje te maken. Want ja, hoe leuk is het om dit allemaal te hebben en daarna de wereld te laten weten dat je erbij was? Dat is inderdaad heel leuk, maar veel bruidsparen vinden het minder geslaagd dat hun speciale moment een paar uur later al op de sociale media circuleert En daar is zeker ook wat voor te zeggen. Een huwelijksceremonie is een intieme aangelegenheid die je wilt delen met mensen die belangrijk voor je zijn en niet met de hele wereld. Veel koppels vragen mij tegenwoordig dan ook om aan de gasten te verzoeken hun telefoon UIT te zetten (niet op vliegtuigstand, maar echt uit). Of ze zetten een bordje neer waarin dit gevraagd wordt. Zo weet het bruidspaar dat er onverdeelde aandacht is voor wat er in de trouwzaal gebeurt en dat iedereen voor de volle 100% geniet met elkaar. De fotografen zorgen voor de meest prachtige plaatjes, die je altijd kunt bemachtigen. Zo kan je achteraf tóch laten weten dat je erbij was, maar geniet je op het moment zelf "ouderwets" offline mee van een heel bijzonder moment dat daarna in je geheugen gegrift staat. Een win-win situatie wat mij betreft.

Juni 2017

De zomer is weer losgebarsten en het trouwseizoen daarmee ook. Naast de stralende zon van de afgelopen tijd ook weer stralende bruidsparen. In hartje Dordrecht, in het Dordts museum, een prachtige internationale ceremonie in het Nederlands, Engels en Portugees. Het bruidspaar, hij een Nederlander en zij een Braziliaanse, woont in Minneapolis en had elkaar daar op het werk ontmoet. Hun gasten kwamen dan ook van over de hele wereld. Het was ontroerend om te zien dat, ondanks de grote afstanden tussen de familie en vrienden van het koppel, de warmte van hun familieband en vriendschap niets had ingeboet. Die intense band gaf de ceremonie de warmte die het verdiende. Het was weer een geweldig moment.

Januari 2017

Het wordt weer een prachtig jaar om te trouwen. Mooie data in overvloed, die worden dan ook snel gereserveerd. De nodige aanzoeken zijn tijdens de feestdagen weer gedaan, dus 17-6-17 is al gereserveerd en op 7-7-17 staat een optie. Trouwen in het winterse voorjaar? Dan kan je nog kiezen uit 17-2-17 en 17-3-17. En wat dacht je van 1-7-17 in de zomer? Voor een herfstbruiloft kan je kiezen voor 17-11-17. Allemaal prachtige data die - belangrijk voor de bruidegommen - toch makkelijk te onthouden zijn. En mocht je nog steeds vrezen om in de toekomst je trouwdag te vergeten, dan is trouwen op de verjaardag van je vriendin altijd nog een creatieve optie. Hoewel, als je die datum mocht vergeten, dan heb je echt een dubbeldik probleem...

Oktober 2016

Wat heb ik toch een leuke baan! Ik ben erbij als mensen ja zeggen tegen elkaar en kom op de prachtigste locaties. Maar wat ik ook geweldig vind is dat ik zoveel toppers tegenkom die allemaal helpen om een geweldige trouwceremonie te realiseren. Ook afgelopen zomer heb ik weer veel vakmensen ontmoet die allemaal met passie hun steentje bijdragen om de trouwdag onvergetelijk te maken. Om er zomaar eens een paar te noemen: dank je wel Kelly van den Elzen, Brenda Bee voor jullie prachtige muzikale ondersteuning, Léon Jacobs van www.wedding-dj.nl voor het perfecte geluid, Arv & Mayk en Foto Nicolai voor de mooie sfeerbeelden.

 

Januari 2016

Voor mij is het jaar goed begonnen. Op 2 januari gelijk werk aan de winkel op een romantisch wit kasteeltje in Boekhoute in Vlaanderen, compleet met torentjes en een slotgracht. Aan alles had het koppel gedacht; het kasteel stond vol rode rozen, de gasten werden ontvangen met warme chocomel of gluhwein ,want het was toch echt heel guur, er was een koets met paarden, een lakei in livrei en nog veel meer kleine details. In ieder geval; romantiek ten top. 

In de damessalon was de ceremonie, twee kindertjes met rozenblaadjes - hoe kan het ook anders - gingen het koppel voor. Er werd gelachen, er waren tranen van de zenuwen en emotie, maar er was vooral een heel blij en stralend koppel. 

Mijn dag was weer goed, 2016 wordt vast een topjaar!

Oktober 2015

Trouwen is iets enorm persoonlijks. Je kiest die ene persoon uit alle mensen die hier op de aardbol rondlopen. En samen verdien je een dag die in het teken van jullie staat. Op het moment dat je besluit te gaan trouwen zijn er zoveel keuzes te maken! Het internet is één grote speelplaats vol informatie waarmee je jullie dag kan inkleden zoals je wil. Alles in het rood, blauw of juist multiculti? Geen probleem; van de grootste lijn tot het kleinste detail is er vanalles te vinden. Lokatie? Ook geen probleem, van Apeldoorn tot Zierikzee. Er is keus te over! En dus vind je ook trouwambtenaren in alle soorten en maten. Mijn maten ga ik jullie niet geven, maar ik kan wel vertellen wat voor soort trouwambtenaar ik ben. Op de allereerste plaats gepassioneerd van trouwen! En daarna geinteresseerd in jullie en wat voor ceremonie jullie bedacht hebben. Mijn stijl? Enthousiast, warm, creatief en losjes. Met ruimte voor jullie inbreng, want om jullie draait het! Willen jullie anderen betrekken in de toespraak? Dat kan! Zelf wat zeggen? Nog leuker! Er is alle ruimte voor interactie. En ik mag niet vergeten dat ik jullie vloeiend kan toespreken in het Engels, Spaans, Frans en Duits, Italiaans en Portugees. Maar, voor wie gewoon in het Nederlands wil trouwen, Zeeuws en een Vlaams accent zijn ook binnen handbereik. Wat jullie willen...

Juni 2015

Het trouwseizoen is in volle hevigheid losgebarsten. Dat betekent volop afspraken plannen en op gesprek bij bruidsparen dichtbij of verderweg in den lande. Mijn autobanden slijten dan ook zienderogen. En daarna een rustig moment vinden om te gaan schrijven. Naast alle informatie die ik van de koppels krijg vraag ik eigenlijk altijd ook om andere invalshoeken via familie of vrienden. En de verhalen waar zij mee komen zijn altijd fantastisch, bijzonder en vaak ontroerend. Deze mensen, die dichtbij het koppel staan, vertellen met liefde over de mensen met wie zij een jarenlange band hebben. Het maakt mijn toespraak extra persoonlijk, roerend en daarna vooral verrassend voor het bruidspaar. Want je ziet ze denken: "Wie heeft haar dat verhaal verteld?". En dat zijn is dan weer leuke gespreksstof voor na de ceremonie...

Januari 2015
Laat ik januari maar eens beginnen met een leuk verhaal uit trouwambtenarenland. Dik twee weken geleden werd ik benaderd door een Colombiaans koppel met de vraag of zaterdag 10 januari nog vrij was in mijn agenda. Nu is januari meestal nogal een huwelijksloze maand en stond deze zaterdag inderdaad leeg. Ze wilden dus gaan trouwen. Maar hadden nog wel 1 probleempje: er was nog geen lokatie geregeld. Of ik misschien wat wist aan het strand niet te ver van Amsterdam? Als Zeeuws meisje ben ik natuurlijk beter ingevoerd in de Zeeuwse beachclubscene, maar met wat creativiteit kon ik toch een mooi lijstje aanleveren met leuke tenten. Daarna volgde onze afspraak, 4 dagen voor het huwelijk! Voor de zekerheid het koppel nog maar even gebeld vlak voordat ik in de auto stapte naar Amsterdam, maar ze verwachtten me, dus niks aan de hand. Het was ondertussen ook gelukt met een strandtent van mijn lijstje, dat was voor hen een grote zorg minder! Nu waren er alleen nog "wat" details die nog geregeld moesten worden zoals schoenen, stropdassen, de taart en de fotograaf. Ik vond dat toch wel een knappe opgave om het in de resterende 3.5 dag tot D-Day te regelen, maar goed, zo was het nou eenmaal! Ik had in ieder geval een leuk gesprek, met veel leuke informatie voor een mooie toespraak, waarop nog zeer waardevolle aanvullingen kwamen van 1 van de getuigen. De toespraak zou in het Spaans zijn, want de heren waren allebei van Colombiaanse komaf en slechts enkelen van de 40 gasten zouden geen Spaans spreken. Voor hen zou ik vertalingen regelen. Bijzonder hoor, zo'n omgekeerde wereld in je eigen land, maar fijn dat ik me weer eens in het Spaans mocht uitleven!
Zaterdagochtend met al mijn spulletjes de auto in naar Zandvoort. Dan denk je toch aan zee en zon, maar in dit geval was het een metershoge branding, stortregens en windkracht 8. Ik vloog dan ook de strandopgang af en waaide zo BeachclubNo5 binnen. Behalve een warme ontvangst van het personeel was het er ook heerlijk behaaglijk. Wat gegeten en samen nog even de logistiek doorgenomen en daarna begon het wachten. De gasten zouden er vanaf half 3 zijn, het koppel zou om 3 uur komen en de ceremonie zou daarna beginnen. Telefoon om kwart voor 3: "Jasperien, we zijn wat later". Nu heb ik wel ervaring met koppels met een latijnse inborst, dus verrast was ik niet echt. Ze zouden er om kwart over 3 zijn, dus nog niets aan de hand. Uiteindelijk kwamen ze om half 4 binnen, bijna als eersten, de meeste gasten moesten nog komen! Dat was omgekeerde volgorde, ik genoot van deze heerlijke chaos. Er was ook nog geen taart, die zou meekomen met de moeder van één van de jongens. En moederlief liet vervolgens op zich wachten...alle gasten kwamen binnen, maar nog steeds geen moeder en ook zuslief - die getuige was - ontbrak nog. Ondertussen werd er over en weer druk getelefoneerd, het bleek dat ze het niet konden vinden. Ook leek er een probleem te zijn met de taart, die was kapotgegaan. Hoe kapot, dat wisten ze dan ook weer niet, maar wel kapot. Stress alom, want wat moet je nu met een kapotte trouwtaart van 3 verdiepingen? Een sigaretje tegen de stress dan maar... Uiteindelijk kwam dan de moeder plus zus plus taart waar niks aan bleek te zijn (!) open en bloot in de stuivende wind het pad aflopen. Dat we hadden gezegd dat zij juist met die taart helemaal tot de beachclub mochten rijden om het taart eten met knarsende tanden te voorkomen, dat waren ze even vergeten. Maar goed, iedereen was net na vieren gearriveerd, het feest kon beginnen!
En de ceremonie was bijzonder, in het Spaans met welgeteld 1 zinnetje in het Nederlands. Er werd gelachen en 1 van de jongens pinkte een traantje weg bij het jawoord. Het bruidsjonkertje van 2 jaar was voorbeeldig met de ringen en mocht zelf zijn eigen akte inkleuren, samen met zijn 2 neefjes. Alle stress van laatkomen, de ontbrekende moeder zus en taart, vergeten. En op het moment van de ceremonie verscheen, echt waar, de zon, waardoor er een zacht licht de ruimte in kwam. Dat hadden de jongens vast afgedwongen omdat ze binnen 2 weken alles hadden geregeld! Het was weer een feest...

 

December 2014
Er zijn twee periodes in het jaar die statistisch gezien "in trek" zijn om je lief te vragen: de zomervakantie en de kerstperiode. De romantiek viert dan hoogtij. In de zomer omdat je met zijn tweetjes weg bent en in de winter omdat het toch (meestal) een tijd is waarop mensen tot elkaar komen. De lichtjes in de kerstboom, kaarsjes in huis en het samenzijn met elkaar doet iets met je, lees met veel aankomend bruidegommen. Zij hebben minder last van de stress over het feit of de kalkoen niet aangebrand uit de oven zal komen, maar meer over het uitvoeren van het aanzoek. En of die nu met samengeknepen stem of luid en duidelijk gesteld wordt, het is altijd een hoogtepunt en het antwoord is eigenlijk altijd JA! I love it en hoop dan ook dat veel mensen deze dagen weer JA tegen elkaar zeggen!

 

Wishes event op 30 november 2014
Als je op zoek bent naar inspiratie voor een onvergetelijke bruiloft is het Wishes Event een unieke gebeurtenis. Op 30 november vindt dit evenement plaats op het prachtige Kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest. Ik ben erbij om daar een miniceremonie met een echt bruidspaar te doen. Verder zijn er leuke workshops, informatie over trouwtrends van nu, moodboards en bedrijven
die jullie kunnen helpen met praktisch advies en tips.
De slagroom op de (trouw)taart is dat je er €10.000 kunt winnen om je droombruiloft te kunnen realiseren. En mocht je in de finale die prijs niet wegkapen, dan ga je zeker naar huis met een andere mooie prijs die ter beschikking wordt gesteld door de aanwezige bedrijven. Met maximaal 100 aanwezige bruidsparen maken jullie dus een goede kans op een mooie prijs! Kaarten bestel je via www.wishesandweddings.nl. Maar ik mag nog ik mag nog kaarten aan 3 stellen weggeven. Stuur me een berichtje!

September 2014

Mooie gewoontes
Eerder deze maand had ik een primeur. Een bruidspaar, waarvan de bruidegom graag motorrijdt, werd van en naar het stadhuis begeleid door een clubje vrienden op hun scheurijzers. Een hele mooie en welkome verrassing! Bij aankomst en vertrek bij/van het stadhuis stonden de heren motorrijders met zijn vijven al klaar en draaiden ze het gas flink open om het moment kracht bij te zetten met flink wat decibellen. Om daarna het bruidspaar braaf met 50 km per uur naar de feestlocatie te escorteren.

Over uitgeleide doen: Favoriet blijft natuurlijk ook altijd de schoolkindjes die hun juffrouw of meester (zijn die er nog?) uitgeleide doen met een zelf versierde erehaag.

En wat te denken van de brandweerman die trouwt. Die kan zich opmaken voor een uitstapje in een hoogwerker zodra hij met zijn kersverse echtgenote het stadhuis verlaat. Altijd leuk zolang het maar mooi windstil weer is.

Huwende paardenliefhebbers komen ook vaak goed aan hun trekken: bij het verlaten van het stadhuis worden ze verrast met prachtig glimmende paarden met ruiters in tenue.

Bij vrachtwagenchauffeurs staan er regelmatig stoere glimmende trucks te wachten, of komt de bruidegom gewoon zelf met zijn lief aanrijden in zijn eigen truck. Weer eens wat anders dan een koetsje…

Hoe je het ook wendt of keert, het blijft leuk als gasten van een bruiloft ervoor zorgen dat ook deze momenten extra feestelijk worden!

Augustus 2014

Augustus, aanzoekenmaand!
Augustus is vooral een vakantiemaand, deze maand wordt er altijd minder getrouwd. Hoewel, aankomende zaterdag heb ik een prachtig huwelijk op een kasteeltje in Brabant...daar kijk ik naar uit.
Augustus is daarnaast wel vooral de maand van de huwelijksaanzoeken. Op vakantie gaat menig aankomend bruidegom op zijn knieen, al dan niet gestuurd door meer of minder subtiele hints van zijn aanstaande. Dit levert altijd mooie verhalen op van goed voorbereide romantische aanzoeken op speciale plekken, maar zeker ook prachtige aanzoeken omdat het toevallig het juiste moment was en het goed voelde. Ik ben dan ook benieuwd naar alle nieuwe verhalen van de aanzoeken die ik zal horen dit najaar!

 

Juli 2014

Help, ik wil geen statische receptie!
Een receptie kan voor zowel bruidspaar als voor de gasten een saai moment worden. Natuurlijk wil je elkaar begroeten, maar je gasten staan in de rij te wachten en wortel te schieten, terwijl je als bruidspaar ook niet de tijd kan nemen om even aandacht aan elke gast uit die rij te besteden. Handje schudden, een paar woordjes en huppekee, de volgende in de rij.
Ik was eind juni bij een bruidspaar dat dit prima had opgelost. Er was geen rij! Bij binnenkomst kreeg je twee stickers op je hand. Eentje met een ster, eentje met een hartje. Het sterretje was voor een foto die de fotograaf tijdens de receptie van de gasten zou nemen, het hartje was voor het gesprek met het bruidspaar. De gasten hoefden niet op zoek naar het bruidspaar, het bruidspaar liep zelf ontspannen rond en zag aan wel/geen sticker met wie ze al dan niet gesproken hadden. Zo konden de gasten rustig genieten van een drankje en met andere gasten praten. Het bruidspaar genoot van de tijd die ze zelf aan elke gast konden besteden. Werkte als een trein. Gesprekje gehad, sticker eraf! Een aanrader!

Juni 2014

Kleine lettertjes
Tijdens de trouwceremonie is het bruidspaar vrolijk, maar zeker ook gespannen. Zo gespannen dat ze alles doen wat ik zeg, maar eigenlijk niet horen wat ik nu precies zeg. Vandaar dat ik de trouwtoespraak achteraf ook altijd meegeeft. Kunnen ze nog eens nalezen wat er nu allemaal gezegd is. Bijzonder was het koppel wat ik een paar jaar geleden trouwde in Terneuzen. Ze hadden een bijzonder gevoel voor humor en wilden daarom op 1 april trouwen. We hadden een leuk gesprek en om de ceremonie “anders dan anders” te maken, bedacht ik me dat ik de trouwakte in tweevoud zou opmaken. Bij de eerste die ik ze zou geven zou onderaan, in de extra toevoegingen de woorden staan: “met het tekenen van deze trouwakte bevestigen wij dat wij ons huis aan de trouwambtenaar vermaken”. Er waren naast het koppel maar liefst 4 getuigen, eens kijken of ze dit zouden zien…
De bruidegom en bruid tekenden braaf de akte en daarna alle getuigen en als laatste ikzelf. Niemand las wat er nu eigenlijk op die akte stond. Toen ik ze confronteerde met het feit dat hun huis nu van mij was, barstte er een luid gelach uit in de trouwzaal. Bruid en bruidegom om het hardst! Zij konden dit grapje wel waarderen…natuurlijk hebben we het daarna nog eens over gedaan en de juiste officiële trouwakte met zijn allen getekend.
Moraal van dit verhaal? Neem de rust om de trouwakte eens te bekijken, dan weet je wat je tekent!!!

 

Mei 2014
Ik werd benaderd of ik wethouder Frank van Hulle van de gemeente Terneuzen wilde coachen voor zijn eerste huwelijk. Hij was door bekenden uit Sas van Gent benaderd om hun huwelijk te sluiten en wilde dat graag doen. Een paar weken geleden hebben we het voorbereidingsgesprek gehad. Een uitgebreid gesprek waarin alle ingredienten voor een goede trouwceremonie aan de orde kwamen. Wat voor zaken moeten er absoluut gezegd worden, de wettelijke formaliteiten dus. Maar daarnaast hebben we vooral aandacht besteed aan de sfeer tijdens de ceremonie die afhangt van het koppel dat je voor je hebt. Hoe benader je het bruidspaar en hun gasten, hoe betrek je ze bij de ceremonie? Wat zijn hun wensen, zijn er nog bijzonderheden? Mooi was dat er live muziek zou zijn tijdens het tekenen van de akte. Zoiets maakt het altijd extra persoonlijk, zeker als het een broer van de bruidegom is die speelt. De lange lijst met vragen die ik een koppel altijd stel hebben we doorgenomen om te kijken of er nog iets vergeten was. De logistiek van de hele ceremonie, van het binnenkomen tot het naar buiten gaan. Wat voor trouwbelofte past bij dit bruidspaar? Want ook hierop zijn variaties die in toon en sfeer verschillen, maar die wel voldoen aan de wettelijke vereisten.
Gisteren was het dan zover. Met klamme handjes stak Frank van Hulle van wal. Maar een vlot spreker als hij is liep het prima en was de sfeer precies zoals bij het bruidspaar past. Als ruggesteun zorgde ik ervoor dat de live muziek op het juiste moment van start ging en dat het feliciteren niet werd overgeslagen. Het was een ongedwongen, positieve en warme ceremonie uit het hart. En zo hoort het te zijn!

 

Mei 2014

“Trouwen, dat gaan we nooit doen.” Een bruidspaar vertelde mij dat ze gewoon niet wilden trouwen. Om alles te regelen, een partnerschap dan maar. Het liefst met zijn tweetjes en de getuigen, kort maar krachtig, meer niet moet het zijn. Het wordt toch anders… Ik ga op bezoek en we spreken alles door. Uiteindelijk wordt het een intieme ceremonie. Prachtig, een mooie bijdrage over samenzijn van zuslief,  twee kleine nichtjes die helpen met de ringen en het derde nichtje speelt als verrassing een stukje op haar viool. Niet getrouwd, maar wel ja gezegd op een mooie manier…

April 2014

Trouwen is een statement!

De huwelijkssluiting lijkt in het slop te zitten als we de statistieken mogen geloven: 74.000 huwelijken in 2013 tegenover 80.000 in 2012. En ook de leeftijd waarop getrouwd wordt gaat omhoog. Mannen gaan gemiddeld op hun 33e "het bootje" in en de dames zijn 30 als ze JA zeggen.
Toch glooit er licht aan de horizon. Trouwen wordt door de twintigers van nu steeds meer gezien als een nieuwe vorm van zelfbewustzijn. Het is bijna een statement! Zij zeggen jong heel vastberaden JA tegen de liefde van hun leven. En dat past dan juist bij de huidige trend waarbij twintigers voor monogamie gaan en het gezin weer als hoeksteen van hun bestaan zien. Weer terug naar huisje-boompje-beestje, als getrouwd stel. Dat brengt rust, vastigheid en daar vaart de mens wel bij, dat is alom bekend. Gewoon met heel je hart kiezen voor elkaar als je in de twintig bent, daar word je gelukkig van...en de trouwambtenaren natuurlijk ook! Lang leve het huwelijk...

Maart 2014

Kinderen tijdens de trouwceremonie,
Ze brengen leven in de brouwerij, maar mogen geen hoofdrol gaan spelen. Die is voor het bruidspaar weggelegd. Toch gebeurt het wel eens, kleine babies die gaan huilen, kleutertjes die niet op hun stoel willen zitten, of maar blijven praten… Hoe ga je daar mee om?

1. Goed overleg met de trouwambtenaar in de eerste plaats. Bespreek welke kinderen er zijn en hoe oud ze zijn. Een goede trouwambtenaar is ervaren genoeg om daar op een goede manier mee om te gaan en zal de kinderen bij de trouwceremonie betrekken.
2. Gewoon laten lopen. Het is niet erg als een dreumes van 2 niet wil blijven zitten, dat maakt de sfeer juist ontspannen. Het laatste wat je wil is een krijsende peuter die van zijn moeder moet blijven zitten. Als het kindje teveel aandacht opeist, dan kan de trouwambtenaar alsnog ingrijpen, wij zijn daar creatief genoeg mee.
3. Huilende babies? Geen probleem, de trouwambtenaar of bode kan vooraf aangeven aan de ceremoniemeesters dat er een plek is waar de ouders naartoe kunnen als de baby gaat huilen.
4. Zoethoudertjes? Ook dat varkentje kan gewassen worden met een beetje creativiteit.
De kindertjes bij de ceremonie betrekken bijvoorbeeld. samen met de ceremoniespreker kan je een rol voor de kinderen bedenken. Als de trouwambtenaar de kinderen ook actief toespreekt en vertelt wat er gaat gebeuren dan wordt het al een stuk interessanter. Verder kan je zorgen dat de ceremoniemeesters een verrassingstasje uitdelen. Daar kan van alles inzitten wat ze bezig kan houden zonder dat het lawaai maakt. Wat kleurplaten en kleurtjes doen wonderen, of geef ze een popje, een autootje, een lolly (zonder suiker!!) of een doosje rozijntjes. Paar tafeltjes en stoeltjes erbij of gewoon op de grond en klaar is kees. Wel zorgen voor een placemat eronder, anders gaan ze door het papier heen als er tapijt in de trouwzaal ligt.
5. Een trouwceremonie kan langdradig zijn voor kleintjes, zeker als ze niets zien omdat ze bij vader en moeder moeten zitten en tegen ruggen en hoofden aankijken. Zet ze vooraan op de grond!
6. Regel een oppas die de kleintjes in een andere ruimte bezighoudt. Dat moet van tevoren natuurlijk wel worden besproken met de trouwambtenaar of tijdens de ondertrouw. Misschien kan ze wel samen met de kids een dansje instuderen op een liedje van K3 of vlaggetjes kleuren om het bruidspaar gedag te zwaaien.

Januari 2014

Veel stellen willen graag een mooie datum prikken om te trouwen. Dat kan een datum zijn die te maken heeft met hun ontmoeting, de eerste zoen of de officiële verkeringsdatum, maar vaak is het ook een datum die mooi “staat”. Zoals 08-08-08 of 20-02-2002.

Vanaf 2014 is het moeilijker om een datum te kiezen met drie dezelfde cijfers, er is namelijk geen 14-14-14, of 12-13-14. Toch zijn er wel data te verzinnen met speciale combinaties. Allereerst natuurlijk Valentijnsdag: 14-02-14, dat wordt dit jaar absoluut een topdag voor huwelijken, een mooie datum met een romantische achtergrond en nog op vrijdag ook! Maar wat dacht je van 14-03-14, 04-04-14, 04-07-14, of 08-08-14? Ook deze data vallen op een vrijdag en zijn mooie cijfercombinaties. 04-10-14 is ook mooi en valt op een zaterdag, wel duurder natuurlijk, maar niemand van je gasten hoeft vrij te nemen en dat kan ook een voordeel zijn.

Wil je trouwen en weet je echt niet op welke datum? Wie weet is de verjaardag van je aanstaande een mooie datum én op vrijdag, romantisch én makkelijk te onthouden in één…


December 2013

Mijn allereerste blog staat hier. Spannend hoor! Schrijven doe ik zo veel en zo vaak, maar dit is toch anders. Wat ik ga schrijven? Belevenissen, bijzondere verhalen en praktische tips voor bruidsparen. Er zijn zoveel mooie verhalen te vertellen. Te beginnen met mijn eerste huwelijksvoltrekking dik tien jaar geleden op 22 november 2003. Een Nederlandse bruidegom en een Colombiaanse bruid. Ze hadden elkaar ontmoet door een wederzijdse vriendin. Niet van plan om verliefd te worden natuurlijk, want al die kilometers tussen Colombia en Nederland is niet handig en waarschijnlijk ook niet haalbaar. Het tegendeel bleek waar. De liefde bleek sterker dan de kilometers ver waren. Die hindernis was snel genomen en ik heb ze mogen trouwen. Half in het Nederlands, half in het Spaans. Een geanimeerd gezelschap, want als er iets is wat zorgt voor een goede sfeer, dan is dat een trouwzaal vol met gasten met een warmbloedige Latijns Amerikaanse inborst. En hordes mensen die willen fotograferen, het leek wel of er een beroemdheid trouwde. Nee hoor, gewoon Serge uit Hoek en Estela uit Cali…

O

multilingual wedding ceremony

Jasperien Meinhardt

0031 (0)6-22552777
contact
Google+

Volg mijn blog met trouwverhalen…

 

 

Trouwambtenaar Jasperien 9.9 uit 36 ervaringen